#BeyondBuildings

image

SÃO BERNADO 84 HOUSE

  • Status:
  • Size: 550 m2
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Year of completion: 2024

About the project.

The São Bernardo House project is located in Lisbon’s Campo de Ourique district at 84 S. Bernardo Street. Its goal is to refurbish and add a floor to an existing single-family home.

Story behind the design.​

The São Bernardo House project is a story of careful rehabilitation and adaptation. In Campo de Ourique, Lisbon, at 84 S. Bernardo Street, the project’s goal is to enlarge and renovate an existing single-family home. The property was originally a single-family residence, which the applicant, CONSELHOS & ROTINAS – LDA, intended to extend and renovate by building a second story. This project was not just about building; it was also about respecting the building’s historical integrity while adhering to contemporary requirements and laws.

The project underwent careful planning and modifications in order to comply with regulations and mix in with the surrounding urban fabric. This involved reworking roof structures, maintaining original architectural aspects, and recalculating facade averages in order to assure compliance while improving the building’s visual attractiveness. A level with mansard windows was added as part of the intended enlargement to provide more living space without sacrificing the building’s overall proportions or aesthetic integrity.

The project’s significance also stems from its all-encompassing strategy for sustainable development and urban revitalization. São Bernardo House embodies a commitment to improving urban life while honoring the neighborhood’s legacy through the integration of new construction techniques, preservation of old architectural characteristics, and optimization of interior layouts. The project establishes a precedent for responsible urban development by adhering to regulatory norms, considering environmental effect, and designing thoughtfully. These factors enhance the community’s overall well-being and guarantee a sustainable future for future generations.

Added value.

  1. It offers plenty of room for comfortable living with thoroughly thought-out layouts covering many stories, including a garage, bedrooms, baths, and living areas
  2. High-quality construction while the project emphasizes longevity and aesthetic appeal, improving the general quality of life for residents, by utilizing reinforced concrete buildings, long-lasting finishes, and effective design
  3. Urban Integration by merging with surrounding buildings and enhancing the coherence of the streetscape, the building’s design is in line with its urban surroundings
  4. The project’s design takes into consideration the current infrastructure, reducing the demand for utilities