#BeyondBuildings

image

OSSELA HOUSE

  • Status:
  • Size: 600 m2
  • Location: Oliveira de Azeméis, Portugal
  • Year of completion: 2007

About the project.

Nestled in the gorgeous setting of Vermoim, OAZ, Portugal, the Ossela House is a marvel of architecture, created between 2001 and 2007 by Bruno Marques & Costa Pereira. It offers commanding views of the surrounding valley but also seamlessly blends in with its natural surroundings. The structure is situated on an elevated platform on a 5000m2 ground area.

Story behind the design.

The irregular form of the terrain and the protruding topography imposed a volumetric draw, a bit irregular, resulting in an “epsilon” form, opening to the northeast. The two bodies bifurcate and give origin to water glass, overlooking the valley. The house is formed by two volumes with a total area of de 600m2.

In one part of the “epsilon” the following program was drawn: entry hall, living/dining room, kitchen, WC and office. The other part concerns the private area with three suites. In the inferior area, the service hall, with laundry room, garage and service room, may be found.
On level 0, the garage, service room, living and employee room, are located.

On the entry-level, the kitchen, WC, office, living room and three suites. Both volumes lead to the entry hall, but are quite different in volume and interior space organization, marking the difference between private and semi-private areas.

Added value.

  1. Distinctive Design with its “epsilon” form
  2. Scenic Location which allows the family to have breathtaking views, especially towards the northeast
  3. Efficient Space Utilization with the balance between private and semi-private areas to ensure functional living